Üzemképtelen gépjárművek elszállítása közterületről

Megosztás

Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat illetékességi területén az üzemképtelen járművek közterület-használati hozzájárulás nélkül közterületen nem tárolhatók. A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről.

Üzemképtelen gépjárműnek az a gépkocsi tekinthető, amelyen nincs rendszám, vagy lejárt a műszaki engedélye. Ezek a járművek közterület-használati engedéllyel, mellékúton és legfeljebb 10 napig tárolhatóak a közterületen. A tulajdonos kiértesítése és felszólítása után (amennyiben megtalálása nem ütközik komoly nehézségbe) az autót a Városrendészeti Osztály, - amennyiben a felszólításban megadott határidőn belül a gépjármű a közterületről nem lett elszállítva, vagy levizsgáztatva – elszállítatja. Ezután 180 napig (a szállítási és tárolási költség megfizetése esetén) a tulajdonos visszakaphatja az autóját, de ha nem jelentkezik, értékesítik a gépjárművet.

Ki jogosult az eljárásra: 

Bárki tehet bejelentést.

Ügyintézési határidő: 

Az értesítés elhelyezésétől számított 10 napot követően a felügyelő az érintett járművet elszállítással eltávolíthatja a közterületről.

Vonatkozó jogszabályok: 
  • 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról
  • Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének

14/2010.(VI. 24.) önkormányzati rendelete a II. kerület közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének kialakításáról, és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról

  • 1999. évi LXIII. törvény a közterület-felügyeletről
  • 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

Ügyfél jogai:

- saját ügye irataiba betekintsen,

- önmaga helyett meghatalmazottja járjon el

- panasszal éljen.

Kötelezettségei:

- együttműködés, jóhiszemű közreműködés.

Szervezeti egység: 
Városüzemeltetési Igazgatóság - Városrendészeti Osztály
Élethelyzet: 
Városrendészeti ügyek

Ügyintézés