Helyi értékvédelmi nyilvántartás

Megosztás

A kerületi helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból vagy a helyi társadalmi szervezeteknek, illetve az állampolgároknak az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál előterjesztett kezdeményezése alapján kerülhet sor.

A kerületi helyi védelem tárgyát azok az országos egyedi műemléki védelemben nem részesülő értékek képezhetik, amelyeket a képviselő-testület rendelettel helyi védetté nyilvánít. A kerületi helyi védelem a kerület összefüggő részére (helyi területi védelem), valamint egyes építményeire, azok részleteire, a hozzá tartozó földrészletre, szobrokra, képzőművészeti alkotásokra, utcabútorokra (helyi egyedi védelem) terjedhet ki.

Ki jogosult az eljárásra: 

TKR. 5.§ (2) bek: „A kerületi helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy a Polgármesternél, valamint az Önkormányzat illetékes bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) írásban kezdeményezheti.”

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

A kérelem benyújtható a Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán annak nyitvatartási rendje szerint. (1023 Budapest, Margit utca 2-4.).

Postai úton az alábbi címre küldhető: Budapest 23, Pf.: 21. 1277.

Elektronikusan: [email protected]

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

Írásos kezdeményezés, amely tartalmazza az ingatlan címét, helyrajzi számát és a védetté nyilvánítás vagy törlés rövid indoklását. Amennyiben rendelkezésre áll a védettséget indokoló bármilyen dokumentum, azt kérjük mellékelni.

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

Díj- és illetékmentes.

Ügyintézési határidő: 

Egyéb

Vonatkozó jogszabályok: 

Bp. Főv. II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete

A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény



Szervezeti egység: 
Épített Környezetért Felelős Igazgatóság - Településrendezési Osztály
Élethelyzet: 
Településrendezési ügyek

Ügyintézés