Magánfőzéssel kapcsolatos adatbejelentés

Megosztás

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 143. § (1)-(4) bekezdései alapján a magánfőzőt az önkormányzati adóhatóság felé az alábbi kötelezettségek terhelik:

  • A magánfőzőnek a lakóhelye szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz be kell jelentenie a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül.
  • Az önkormányzati adóhatóság ellenőrzése során a magánfőző köteles bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

A desztilláló berendezésre vonatkozó bejelentési kötelezettség független annak tényleges használatától (párlat előállítástól), annak tulajdonba kerülése bejelentési kötelezettséget von maga után. Annak nem teljesítése, valamint a magánfőzés szabályainak be nem tartása esetén az önkormányzati adóhatóság a berendezést, valamint az azon előállított jövedéki terméket lefoglalhatja, illetve bírsággal sújthatja. (Jöt. 105.-106. §)

A magánfőzés (desztilláló berendezés használata) adóbevallási és adófizetési kötelezettséggel terheli a magánfőzőt.

Az adófizetés párlatadó-jegy formájában történik, melyet az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult igényelni az állami adó- és vámhatóságnál.

Az állami adó- és vámhatóság a magánfőző részére átadott adójegy mennyiségéről haladéktalanul értesíti a desztillálóberendezés tárolási, használati helye szerinti önkormányzatot.

Magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag adóraktár részére értékesíthető.

Az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni az állami adó- és vámhatóságnak és vele egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

A jegyző kötelessége, hogy a desztilláló berendezés bejelentéséről, változás-bejelentéséről szóló értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig, megküldje az állami adó- és vámhatóság részére.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

Az adóhatóság írásban, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben (a továbbiakban: Eüsztv.) meghatározott elektronikus úton (a továbbiakban együtt: írásban) vagy személyesen, írásbelinek nem minősülő elektronikus úton (a továbbiakban együtt: szóban) tart kapcsolatot az adózóval és az eljárásban résztvevőkkel.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezettek továbbra is jogosultak a hagyományos, papír alapon történő kapcsolattartásra, de amennyiben rendelkeznek megfelelő tárhellyel és azonosítási szolgáltatással, ezt - választásuk szerint - elektronikus úton is megtehetik.

Adózó részéről az elektronikus kapcsolattartás igénybevétele az alábbi módokon történhet:

a) Az ASP szakrendszer elektronikus ügyintézési felületén keresztül, vagy

b) elektronikus űrlappal nem támogatott ügytípusok esetén az általános célú kérelem űrlap, más néven e-papír szolgáltatás igénybevételével, egy szabad szöveges beadvány előterjesztésével, amelyhez csatolmányként egyéb iratok, igazolások mellékelhetők. (Értelemszerűen az e-papír szolgáltatás csak másodlagos, akkor alkalmazható, ha az ASP ELÜGY felületen nem található a kérelem előterjesztéséhez szükséges nyomtatvány.)


Ügyfélfogadás
: 1023 Budapest, Margit u. 2-4.

Adóügyi Igazgatóság ügyfélfogadási rendje
Hétfő8:00 – 18:00
Kedd8:00 – 16:00
Szerda8:00 – 16:30
Csütörtök8:00 – 16:00
Péntek8:00 – 12:00

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

A magánfőző desztillálóberendezésére vonatkozó adatbejelentését, változás-bejelentését követően eljárás lefolytatására nem kerül sor, azonban az adatbejelentést a helyi adóhatóság 15 napon belül megküldi az állami adó- és vámhatóság részére.

Bejelentésre kötelezett az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik.

Az adatbejelentést kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével lehet előterjeszteni, mely lentebb letölthető.

Mellékletként csatolni kell:

meghatalmazást (amennyiben nem a bejelentő jár el személyesen)

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 1-2. mellékletei alapján a jövedéki üggyel kapcsolatos eljárás (adatbejelentés) illetékmentes.

Ügyintézési határidő: 

A jegyző kötelessége, hogy a desztilláló berendezés bejelentéséről, változás-bejelentéséről szóló értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig, megküldje az állami adó- és vámhatóság részére.

Jogorvoslati lehetőség: 

Az adatbejelentéssel, illetve a változás-bejelentéssel kapcsolatosan jogorvoslat nem vehető igénybe.

Vonatkozó jogszabályok: 
  • - a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény,
  • - az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény,
  • - az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény,
Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

Adózó jogosult:

- adatbejelentésével kapcsolatos iratok megismerésére (iratbetekintés);

- hatósági ellenőrzés során jelen lenni;

- elektronikus úton történő kapcsolattartásra;

- igazolási kérelem előterjesztésére;

- ellenőrzés során nyilatkozatot tenni, vagy a nyilatkozattételt megtagadni;

- megfelelő képviseletről gondoskodni;

- kézbesítési vélelem megdöntése iránt kérelmet előterjeszteni;

Adózó köteles:

- a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés bejelentésére, valamint a bejelentett adatokban történt változást követően a változás-bejelentésre,

- hatósági ellenőrzés során a berendezés tulajdonszerzését igazoló irat bemutatására,

Szervezeti egység: 
Adóügyi Igazgatóság – Adókivetési, Fizetéskönnyítési Osztály
Élethelyzet: 
Adóügyek

Ügyintézés