A talajterhelési díj bevallása

Megosztás

Talajterhelési díjat Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat közigazgatási területén azon kibocsátónak kell fizetni, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést – ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is – alkalmaz.

(Ha a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.)

Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát-, ammónium-, szulfát-, kloridtartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20%-kal a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot-felmérés keretében mért értékeket.

A talajterhelési díj mértékének meghatározása

A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj alapja, az egységdíj, valamint a közigazgatási területre vonatkozó területérzékenységi szorzó határozza meg.

A talajterhelési díj alapja: a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetén a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.

A díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, melyet a kibocsátó szennyvíz-tárolójából olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja. (Ennek igazolására a számlák megőrizendők!)

Egyedi vízbeszerzés esetén (nem ivóvíz-rendszerből nyert víz) a felhasznált vízmennyiség átalány mértéke 0,1 m3/fő/nap.

A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 1 200 forint/m3

A területérzékenységi szorzó:

A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004.(XII.25.) KvVM. rendelet melléklete „fokozottan érzékeny, érzékeny, kevésbé érzékeny” kategóriába sorolja az ország egyes településeit.

E mellékletben található táblázat alapján Budapest II. kerülete a „fokozottan érzékeny” kategóriába van sorolva.

A területérzékenységi szorzó a Ktdt. 3. számú melléklete szerint attól függően változik, hogy milyen az adott terület érzékenységi besorolása. Ennek megfelelően „fokozottan érzékeny”: (szorzó: 3,0), „érzékeny”: (szorzó:1,5), vagy „kevésbé érzékeny”: (szorzó: 1,0).

Fentiek alapján Budapest II. kerületre vonatkozó területérzékenységi szorzó: 3,0.

A talajterhelési díj mértéke:

TTD = A x E x T

ahol:

TTD: a fizetendő éves talajterhelési díj

A: a díjfizetési alap (m3)

E: egységdíj (forint/m3)

T: a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó

A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésére, ellenőrzésre, valamint végrehajtásra az Art., az Air., valamint az Avt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetni a Budapest II. Kerületi Önkormányzat „Környezetvédelmi alap” számlára a tárgyévet követő év március 31-ig.

Az adóhatóság írásban, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben (a továbbiakban: Eüsztv.) meghatározott elektronikus úton (a továbbiakban együtt: írásban) vagy személyesen, írásbelinek nem minősülő elektronikus úton (a továbbiakban együtt: szóban) tart kapcsolatot az adózóval és az eljárásban résztvevőkkel.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezettek továbbra is jogosultak a hagyományos, papír alapon történő kapcsolattartásra, de amennyiben rendelkeznek megfelelő tárhellyel és azonosítási szolgáltatással, ezt - választásuk szerint - elektronikus úton is megtehetik.

Adózó részéről az elektronikus kapcsolattartás igénybevétele az alábbi módokon történhet:

  1. a) Az ASP szakrendszer elektronikus ügyintézési felületén keresztül, vagy
  2. b) elektronikus űrlappal nem támogatott ügytípusok esetén az általános célú kérelem űrlap, más néven e-papír szolgáltatás igénybevételével, egy szabad szöveges beadvány előterjesztésével, amelyhez csatolmányként egyéb iratok, igazolások mellékelhetők. (Értelemszerűen az e-papír szolgáltatás csak másodlagos, akkor alkalmazható, ha az ASP ELÜGY felületen nem található a kérelem előterjesztéséhez szükséges nyomtatvány.)


Ügyfélfogadás
: 1023 Budapest, Margit u. 2-4.

Adóügyi Igazgatóság ügyfélfogadási rendje
Hétfő8:00 – 18:00
Kedd8:00 – 16:00
Szerda8:00 – 16:30
Csütörtök8:00 – 16:00
Péntek8:00 – 12:00

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

A bevallás benyújtását követően az abban szereplő adatok adó-nyilvántartásban való rögzítése után adóhatósági eljárás lefolytatására, illetve adókivetői határozat meghozatalára nem kerül sor, mivel ez esetben az adót a kibocsátó önadózással vallja be és fizeti meg.

A bevallást kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével lehet benyújtani, mely lentebb letölthető.

Mellékletként csatolni kell:

- meghatalmazást (amennyiben nem a bejelentő jár el személyesen)

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 1-2. mellékletei alapján az adóüggyel kapcsolatos eljárás (jelen esetben adóbevallás) illetékmentes.

Ügyintézési határidő: 

A bevallás beérkezése után annak - lehetőség szerint nyolc napon belül történő - ellenőrzését és adatrögzítését követően eljárás lefolytatására nem kerül sor, így az ügyintézési határidő fogalmilag kizárt.

Jogorvoslati lehetőség: 

A bevallás benyújtását követően nem kerül sor döntés kibocsátására, így jogorvoslat nem vehető igénybe, azonban a talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó a benyújtott bevallását önellenőrzés útján helyesbítheti. (Adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 54-57. §.)

Vonatkozó jogszabályok: 
  • - környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény,
  • - Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008.(V.20.) rendelete a talajterhelési díj helyi szabályozásáról,
  • - az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény,
  • - adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény,
  • - az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény

Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

A bevallásra kötelezett jogosult:

- bevallásával kapcsolatos iratok megismerésére (iratbetekintés);

- elektronikus úton történő kapcsolattartásra;

- igazolási kérelem előterjesztésére;

- megfelelő képviseletről gondoskodni;

- önellenőrzésre;

- kézbesítési vélelem megdöntése iránt kérelmet előterjeszteni;

A bevallásra kötelezett köteles:

- a díjfizetési kötelezettség megállapítására és bevallására;

- a talajterhelési díj alapját csökkentő számlák megőrzésére,

- ellenőrzés során az adóhatósággal együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani;

Szervezeti egység: 
Adóügyi Igazgatóság – Adókivetési, Fizetéskönnyítési Osztály
Élethelyzet: 
Adóügyek

Ügyintézés