Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat

Megosztás

Az apai jogállás keletkezésének feltétele a házassági kötelék, élettársak esetén reprodukcióra irányuló különleges eljárás, apai elismerő nyilatkozat, vagy bírósági határozat.

Az apai elismerő nyilatkozatot és a hozzájárulást anyakönyvvezetőnél, a bíróságnál, a gyámhatóságnál vagy hivatásos konzuli tisztviselőnél kell jegyzőkönyvbe venni vagy közjegyzői okiratba kell foglalni. A jegyzőkönyv vagy okirat aláírását követően az apai elismerő nyilatkozat nem vonható vissza.

Ki jogosult az eljárásra: 

A jegyzőkönyv felvételéhez mindkét szülő együttes személyes jelenléte szükséges. Apai elismerő nyilatkozatot a gyermeknél legalább tizenhat évvel idősebb férfi tehet.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

Személyesen.

Ügyintézés helye:1024 Budapest, Mechwart liget 1.

Ügyfélfogadás:

hétfő:13.30 – 18.00 csak előre egyeztetett időpontban
kedd: 8.00 – 12.00 csak előre egyeztetett időpontban
szerda: 8.00 – 16.30 csak előre egyeztetett időpontban
csütörtök: 8.00 – 12.00 csak előre egyeztetett időpontban
péntek: nincs ügyfélfogadás

Időpont egyeztetés: [email protected] címen. A levélben kérjük, hogy telefonos elérhetőséget szíveskedjen megadni!

Abban az esetben, ha a szülés várhatóan Budapesten történik, a gyorsabb ügyintézés végett, célszerű a születés várható helye szerinti kerület anyakönyvvezetőjéhez fordulni.

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

Születendő gyermekre tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat:

- Mindkét szülő érvényes személyazonosító igazolványa, ennek hiányában érvényes útlevele szükséges, lakcímigazolvánnyal együtt (megfelelő a régi formátumú személyazonosító igazolvány is, melyben a lakcímadatok is szerepelnek).

- Szakorvos (szülész-nőgyógyász) által kiállított bizonyítvány (igazolás), mely a fogantatás vélhető és a szülés várható időpontját tartalmazza.

- Terhesgondozási könyv – szakorvosi bizonyítványként is elfogadható, amennyiben tartalmazza a születés feltételezett időpontját, és a fogamzás feltételezett időpontját, valamint a szakorvos (szülész – nőgyógyász) aláírását, bélyegző lenyomatát.

- Ha az anya családi állapota elvált, záradékolt házassági anyakönyvi kivonat (az anyakönyvi kivonat megjegyzések rovata tartalmazza a válás jogerőre emelkedésének időpontját) melyet a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető adhat ki.

Az anya hajadon családi állapota esetében az apai elismerő nyilatkozatot kiállító anyakönyvvezető állítja ki a családi állapot igazolást. A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot születendő gyermekre - elvált családi állapotú anya esetében - akkor lehet felvenni, ha a válás jogerőre emelkedése és a gyermek várható születési ideje között eltelt 300 nap.

Külföldi állampolgár anya esetében:

Szükség van családi állapotának igazolására, útlevelére, valamint - ha rendelkezik azokkal - az idegenrendészeti hatóság által kiállított tartózkodási engedélyre, esetleg letelepedési engedélyre.

Külföldi okirat csak hiteles - az OFFI által hitelesített, és fordított – magyar fordítással fogadható el.

Külföldi állampolgár apa esetében:

Szükség van útlevelére - valamint ha rendelkezik azokkal - az idegenrendészeti hatóság által kiállított tartózkodási engedélyre, esetleg letelepedési engedélyre.

Tolmácsra abban az esetben van szükség, ha valamelyik szülő nem ért, illetve nem beszél magyarul. Tolmács lehet olyan személy is, aki nem rendelkezik tolmács igazolvánnyal, de azt az idegen nyelvet, melyet az eljárásnál használ, olyan szinten beszéli, hogy a feltett kérdéseket, válaszokat fordítani tudja. Tolmácsról a nyilatkozó feleknek kell gondoskodniuk. Tolmács a nyilatkozó felek egyenes ági hozzátartozója nem lehet.

Abban az esetben, ha mindkét szülő külföldi állampolgár, országuk budapesti nagykövetségén lehet a nyilatkozatot megtenni.

Megszületett gyermekre tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat:

Megszületett gyermekre a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot a gyorsabb ügyintézés végett a gyermek születési helye szerinti illetékes anyakönyvvezetőnél célszerű megtenni.

Szükséges okiratok:

- A gyermek születésénél korábban kiadott iratok. (Ha a nyilatkozatot a gyermek születése helyén teszik, ezek bemutatására nincs szükség).

Kiskorú apa apai elismeréséhez az apa törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges.

Kiskorú anya esetén a kirendelt gyámnak (eseti gondnok), mint a kiskorú törvényes képviselőjének az apai elismerő nyilatkozathoz hozzájárulását kell adnia.

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

Illetékmentes.

Ügyintézési határidő: 

Azonnal.

Jogorvoslati lehetőség: 

Nincs, nem lehet visszavonni, kizárólag bíróság előtt lehet megtámadni.

Vonatkozó jogszabályok: 
  • Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény
  • 429/2017. (XII.20.) Korm. rendelet az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól
  • A Polgárjogi Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény Negyedik Könyv
Szervezeti egység: 
Hatósági Igazgatáság - Igazgatási Osztály
Élethelyzet: 
Anyakönyvi ügyek

Ügyintézés