Föld adás-vételi szerződések hirdetményi úton történő közlése

Megosztás

I.) A föld eladása esetén a földre vonatkozó, a tulajdonos által elfogadott vételi ajánlatot egységes okiratba foglalt szerződésbe (a továbbiakban: adásvételi szerződés) kell foglalni, és azt a tulajdonosnak a felek aláírásától számított 8 napon belül a mezőgazdasági igazgatási szerv részére meg kell küldeni jóváhagyás céljából.

Ha az előzetes vizsgálat eredményeként a mezőgazdasági igazgatási szerv nem tagadja meg az adásvételi szerződés jóváhagyását, akkor végzésben megállapítja a szerződés közzétételre való alkalmasságát és hivatalból elrendeli a szerződés közzétételét. A közzétételre való alkalmasság megállapítása nem minősül az adásvételi szerződés hatósági jóváhagyásának.

A mezőgazdasági igazgatási szerv a döntését közli az eladóval, az adásvételi szerződés szerinti vevővel, valamint az adásvételi szerződést megküldi a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének. A jegyző hirdetményi úton közli az adásvételi szerződést a törvényen vagy megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival.

II.) Ha az adásvételi szerződés nem tartozik a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött szerződések közé, az adásvételi szerződést a tulajdonosnak a felek aláírásától számított 8 napon belül a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője részére kell megküldeni. A jegyző hirdetményi úton közli az adásvételi szerződést a törvényen vagy a megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival a közzétételi kérelem beérkezését követő 8 napon belül.

Az adásvételi szerződés hirdetményi úton történő közlése az elektronikus tájékoztatási rendszer keretében működő kormányzati honlapon (a továbbiakban: kormányzati portál) történő közzététellel valósul meg azzal, hogy a szerződésben felismerhetetlenné kell tenni az eladó és a vevő nevén, lakcímén vagy értesítési címén, valamint állampolgárságán kívül valamennyi természetes személyazonosító adatot. A szerződés tájékoztató jelleggel a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatala hirdetőtábláján is kifüggeszthető az elektronikus közzététellel megegyező időtartamra.

Az elővásárlási jog jogosultja 30 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adásvételi szerződésre elfogadó, vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot személyesen a jegyzőnél. A nyilatkozattételi határidő az adásvételi szerződésnek a kormányzati portálon történő közzétételét követő napon kezdődik.

A jegyző a nyilatkozattételre nyitva álló határidő leteltét követő 8 napon belül a beérkezett, illetve az átvett jognyilatkozatokról iratjegyzéket készít, és azt az adás-vételi szerződés eredeti példányával, valamint a jognyilatkozatokkal és a kormányzati portált működtető szervezet által a közzétételről és a levételről küldött igazolással együtt megküldi a mezőgazdasági igazgatási szerv, vagy az eladó részére.

Ki jogosult az eljárásra: 

Az adás-vételi szerződésben megjelölt eladó vagy annak ügyvédje, egyéb meghatalmazottja.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

A Földforgalmi törvény 21. § (1c) bekezdésében foglaltak alapján, azaz ha az adásvételi szerződés nem tartozik a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött szerződések közé, az adásvételi szerződést un. közzétételi kérelem formanyomtatvány mellékleteként 4 eredeti példányban – melyek közül egy példánynak biztonsági okmányon kiállítottnak kell lennie - a tulajdonosnak a felek aláírásától számított 8 napon belül a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője részére kell megküldeni. A jegyző - az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint - hirdetményi úton közli az adásvételi szerződést a törvényen vagy a megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival a közzétételi kérelem beérkezését követő 8 napon belül.

Az un. közzétételi kérelmet és annak mellékleteit személyesen a Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán (1027 Budapest, Margit krt. 7.) annak nyitvatartási rendje szerint lehet személyesen leadni. A dokumentumok egyebekben megküldhetők postai úton is Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal címére: 1277 Budapest 23. Pf. 21.

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

A benyújtandó un. közzétételi kérelem formanyomtatvány melléklete 3 eredeti és egy biztonsági okmányon készült adásvételi szerződés.

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

-

Ügyintézési határidő: 

Az egyik nem biztonsági okmányon készült adásvételi szerződést az iratok beérkezésétől számított 8 napon belül anonimizálni kell. Az adásvételi szerződés hirdetményi úton történő közlése az elektronikus tájékoztatási rendszer keretében működő kormányzati honlapon (a továbbiakban: kormányzati portál) történő – 30 napos - közzététellel valósul meg.

Jogorvoslati lehetőség: 

Jogorvoslat a mezőgazdasági igazgatási szerv döntése ellen indított közigazgatási perben kezdeményezhető.

Vonatkozó jogszabályok: 

- 474/2013. (XII.12.) Korm. rendelet az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adás-vételi és haszonbérleti szerződés hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó eljárási szabályokról;

- 2013. évi CXXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról (továbbiakban: Földforgalmi tv.);

- 2013. évi CCXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról.

Közzétételi kérelem formanyomtatvány az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adás-vételi és haszonbérleti szerződés hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló 474/2013. (XII.12.) Korm. rendelet 1. melléklete

Adatkezelési tájékoztató

Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

Ügyfél joga:

- tájékoztatás a hirdetményi úton történő közzétételről és írásban az irattovábbítás tényéről.

Ügyfél kötelezettsége:

- jóhiszeműen közreműködjön.

Szervezeti egység: 
Jegyzői Igazgatóság - Jegyzői Titkárság
Élethelyzet: 
Jegyzői Titkársági ügyek

Ügyintézés