Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

Megosztás

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása. Az Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve írja ki a pályázatot. („A” és „B” típusú ösztöndíj)

Az ösztöndíj megállapítása kizárólag a pályázó szociális helyzete alapján történik, a pályázó tanulmányi eredménye nem vehető figyelembe. A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás, a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és a felsőoktatási intézményi támogatás.

A pályázat megjelenési ideje: október

Ki jogosult az eljárásra: 

„A” típusú pályázat

Az ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

„B” típusú pályázat

Az ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik:

  1. a) adott tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások; vagy
  1. b) felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek; és a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt
Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

A pályázat beadásához a pályázó hallgató/tanuló részéről regisztráció szükséges a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER Bursa rendszer), melynek elérése:https://bursa.emet.hu/paly/palybelep.aspx

A pályázati adatok rögzítésére a regisztrációt követően van lehetőség. A pályázóknak a személyes és a pályázati adatok feltöltését követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva kell benyújtaniuk az Intézményirányítási Osztályon.

Kérelmet írásban a pályázati adatlap és annak kötelező mellékleteinek kitöltésével lehet benyújtani. A támogatást évente, a pályázati kiírást követően egy alkalommal lehet igényelni.

A kérelem benyújtható a Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán, annak nyitvatartási rendje szerint. (1023 Budapest, Margit utca 2-4.).

Postai úton az alábbi címre küldhető: Budapest 23, Pf.: 21. 1277.

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

A pályázati adatlaphoz csatolni kell:

  • a tanulmányi eredményt, illetve a kiemelkedő tanulmányi, művészeti és sporttevékenységet tanúsító okmányok másolatát,

a gyermekotthonban elhelyezett gyermekek esetében:

  • - a gyermekotthon igazolását,
  • - a pályázó gyámi fenntartásos folyószámlájáról igazolást,
  • - a gyermek mellett a megállapodás aláírására jogosult törvényes képviselő nevét és képviseleti jogosultságát.
  • az a) pont szerinti pályázók esetében a jövedelemnyilatkozatot, és a jövedelemnyilatkozatban feltűntetett jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő igazolás vagy annak másolata,
Ügyintézési határidő: 

A pályázatokról a Közoktatási, Közművelődési, Sport, Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság a benyújtási határidőt követő 30 napon belül dönt.

Jogorvoslati lehetőség: 

A Bizottság döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Vonatkozó jogszabályok: 

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a felsőoktatási ösztöndíj alapításáról szóló 7/2022. (IV.01.) önkormányzati rendelete

Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

Joga

  • pályázatot benyújtani,
  • pályázatát a döntésig módosítani, visszavonni,
  • saját ügye irataiba betekinteni,

Kötelezettsége:

  • a hiánypótlásnak eleget tenni,
  • jóhiszeműen közreműködni.
Szervezeti egység: 
Humánszolgáltatási Igazgatóság - Intézményirányítási Osztály
Élethelyzet: 
Iskolai támogatások

Ügyintézés