Gépjármű-kárigény bejelentése

Megosztás

A Kerületi Önkormányzat fenntartásában lévő közutakon történt gépjárműkárigényeket a kár keletkezését követően haladéktalanul kell írásban bejelenteni a Műszaki Osztálynál. A polgári jog általános szabályai szerint történhet a kár megtérítése. A kárigény jogalapjának elismeréséről a Képviselő-testület illetékes bizottsága jogosult dönteni.

Ki jogosult az eljárásra: 

A Kerületi Önkormányzat fenntartásában lévő közutakon történt gépjárműkárt elszenvedő gépjárművek tulajdonosai, másodsorban a járművek üzembentartói.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

A kérelem benyújtható személyesen a Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán, annak nyitvatartási rendje szerint. (1023 Budapest, Margit utca 2-4.), illetve postai úton a Budapest 23, Pf.: 21. 1277 címre küldhető.

Kérelemhez csatolandó dokumentumok: 

A Gépjármű-kárigény bejelentése c. nyomtatvány szerint, illetve minden olyan dokumentum, mely a Károsult szerint igazolhatja a kárigény jogalapját.

Ügyintézési határidő: 

Nem közigazgatási hatósági eljárás. Határidő az illetékes Bizottság határozata szerint.

Jogorvoslati lehetőség: 

Nem közigazgatási hatósági eljárás. A kárigény elutasítása esetén a károsult gépjármű tulajdonos bírósági úton kísérelheti meg a kár érvényesítését.

Vonatkozó jogszabályok: 

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, és végrehajtási rendeletei.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.)

Szervezeti egység: 
Beruházási Igazgatóság - Műszaki Osztály
Élethelyzet: 
Műszaki Osztályi ügyek

Ügyintézés