Gyermek nevének megállapítása

Megosztás

A települési önkormányzat jegyzője a gyermek családi és utónevének megállapítása érdekében, ha a szülői felügyeletet közösen gyakorló együtt élő vagy különélő szülők (vagy a szülői felügyeletet egyedül gyakorló szülő) a gyermek családi és utónevének meghatározásával kapcsolatos megállapodásukat a települési önkormányzat jegyzője felhívásától számítva harminc napon belül nem jelentik be, tárgyalást tart a szülők megállapodásának elősegítésére, vagy a gyermek mindkét szülője ismeretlen, határozattal dönt a gyermek családi és utónevéről, egyidejűleg megállapítja a képzelt szülők adatait.

A települési önkormányzat jegyzője tárgyalás

  1. a) eredményessége esetén a szülők döntése alapján határozza meg a gyermek nevét, vagy
  2. b) eredménytelensége esetén határozattal dönt a gyermek családi és utónevéről.

A határozatot az ügyintéző megküldi az illetékes gyámhivatal részére.

Ki jogosult az eljárásra: 

A Budapest II. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező szülő kiskorú gyermeke tekintetében.

Kérelem benyújtása (helye, ideje, módja): 

A nyilatkozat személyesen tehető meg – jegyzőkönyv felvétel – a Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal Ellátási Osztályon hivatali időben. A zökkenőmentes ügyfélfogadás érdekében előzetes telefonon történt időpont egyeztetésre van lehetőség. (1024 Budapest, Káplár utca 2/c-d, 346-5700).

Eljárási illetékek, fizetési kötelezettségek: 

A gyámhatósági eljárás költség- és illetékmentes.

Ügyintézési határidő: 

Az ügyintézési határidő sommás eljárás keretében - amikor minden irat rendelkezésre áll a döntés meghozatalához – 8 nap, egyéb esetben 60 nap az eljárásra fordítható idő.

Vonatkozó jogszabályok: 

A gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet

A gyámhatóságok, a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok, a gyermekjóléti szolgálatok és a személyes gondoskodást nyújtó szervek és személyek által kezelt személyes adatokról szóló 235/1997. (XII. 17.) Korm. rendelet

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény

A gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáról, valamint a gyámhatóság szervezetéről és illetékességéről szóló 331/2006. (XII.23.) Korm. rendelet

Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény

Ügyfél jogai, kötelezettségei: 

Ügyfél joga: kérelmet nyújtson be, kérelmét a döntésig módosítsa, visszavonja, önmaga helyett megbízottja járjon el, saját ügye irataiba betekintsen, nyilatkozatot tegyen, jegyzőkönyv felvételét kérje, meghallgatást, bizonyítékok beszerzését kérje, igazolási kérelmet terjesszen elő, jogorvoslattal éljen.
Kötelezettsége: idézésnek eleget tenni, hiánypótlásnak eleget tenni, jóhiszeműen közreműködni.

Szervezeti egység: 
Humánszolgáltatási Igazgatóság - Ellátási Osztály
Élethelyzet: 
Gyermekvédelmi ügyek

Ügyintézés