2022. március 21.

A „Szalamandra-völgyben” takarítottak

Kulcsszavak Megosztás

A Jegenye-völgy (közismert nevén Szalamandra-völgy) legutóbbi takarítása gyakorlatilag minden tekintetben rekordot döntött.

Még soha nem szedtek össze ennyi hulladékot az önkéntesek, soha nem találtak ennyire régi szemetet, és még soha nem volt ennyi résztvevője hétvégi közösségi takarításoknak.
Közel száz önkéntes gyűlt össze március 19-én, aki rengeteg hulladéktól tisztította meg a közel másfél hektáros területet. Az önkéntesek ezúttal nemcsak szemetet szedtek, de a korábban a területen lévő víkendházakat övező kerítéseket, betonoszlopokat is igyekeztek lebontani, és az erdőben elszórt sittet összeszedni.

A rengeteg hulladék között ezúttal is számos retró „szemétrelikvia” került elő: többek között közel százéves zománcreklámot is találtak, de különlegességnek számít a 29,50 forintos őrölt kávékeverék csomagolása, vagy az évtizedek óta el nem bomló, közel fél évszázados skála metrós szatyor is. Mint Őrsi Gergely elmondta, ezekből és a korábbi alkalmakkor találtakból idővel figyelemfelhívó, környezettudatos kiállítást szeretnének szervezni, bemutatva például azt is, hogy egy eldobott műanyag zacskó hány évtizeden keresztül képes megmaradni és szennyezni a környezetet. Az ébredező tavaszi erdőben szerencsére nemcsak hulladékot, hanem gyönyörű, védett virágokat is – például bíboros kosbort, májvirágot és csillagvirágot – találtak a résztvevők, ebből is látszik, milyen páratlan természeti érték a Jegenye-völgy.

A többhektárnyi, eddig szinte kezeletlen terület teljes megtisztítása valószínűleg hosszabb munka lesz, sajnos nagy hulladékhalmokat találtak a helyszínen. A védettségi táblák kihelyezése mellett a kerület élővilágának megőrzése érdekében rengeteg munka indult el a völgyben, a munkálatok egyik állomása volt a március 19-i közösségi takarítás, amelyen a II. kerületi önkéntesek mellett a Főkert munkatársai, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportja és solymári civilek is részt vettek.

Címlap