Ingyenes veszélyeshulladék-gyűjtés

Kulcsszavak Megosztás

VESZÉLYESHULLADÉK-GYŰJTÉSÉT TART A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

2023. október 7-én, szombaton 8-12 óra között

Idén harmadik alkalommal szervez veszélyeshulladék-gyűjtést az önkormányzat.

A hulladékot csak 8–12 óra között veszik át az alábbi helyszíneken:

  • a polgármesteri hivatal papkerti parkolójában (1024 Rómer Flóris u. 4/a, a Magyar Autóklub volt épülete mellett). A kocsival érkezők a papkerti parkolóban ingyenesen várakozhatnak (maximum 3 óra), ha a sorompónál jegyet kérnek.
  • Pesthidegkúton a Klebelsberg Kultúrkúria murvás parkolója (1028 Templom u. 1-3.)

Az önkormányzati veszélyeshulladék-gyűjtés alkalmával mindkét helyszínen a lakcímkártya felmutatásával kell igazolni, hogy a hulladékot leadó személy a II. kerületi. A nagy tételben (például vállalkozásoktól) érkező gumiabroncsok kiszűrése érdekében a lakosságot célzó akció keretében fejenként legfeljebb nyolc gumiabroncs adható le. A háztartási mennyiséget meghaladó, vagy a felsoroltaktól eltérő veszélyes hulladék átvételét az önkormányzat munkatársai a helyszínen megtagadhatják, ezért más típusú hulladékot nem is érdemes odavinni.


A gumiabroncs, az étolaj és a diszperziós festék nem tartozik a veszélyes hulladékok közé, de átvételüket és elszállításukat környezetvédelmi okokból a II. kerület ez alkalommal is biztosítja.

Az akcióban leadható anyagok: tonerek, nyomtatópatronok, olajos felitatók, fáradtolaj, étolaj, oldószerek, higítók, oldószeres és diszperziós festékek maradékai, hajtógázas flakonok (sprék), gyógyszerek, növényvédő szerek, higanytartalmú fénycsövek, izzók, lázmérők, mosószerek, háztartási vegyszerek, elemek, akkumulátorok, szennyezett csomagolási hulladék (pl.: kiürült műanyag vagy fém festékes kannák), monitorok, klímaberendezések, hűtőgépek, tévék, egyéb informatikai és távközlési berendezések, háztartási kisgépek.


A hulladékbegyűjtés jogszabályi hátterének változása és a hulladékgazdálkodás koncesszióba adását követően július 1-je után a veszélyes hulladék önkormányzati begyűjtésének korábbi gyakorlata már nem alkalmazható. Az új rendszer rengeteg kezdeti nehézséggel terhelt, de kerületünk lehetőséget keresett arra, hogy az új jogszabályi követelményeknek eleget téve szabályosan folytathassa a veszélyes hulladék önkormányzati begyűjtését.


Felhívjuk a tisztelt lakosok figyelmét, hogy Budapesten az FKF honlapján részletezettek szerint díjmentesen leadhatják bármelyik hulladékudvarban a háztartásban képződött -hungarocellen kívül- következő veszélyes illetve speciális kezelést igénylő hulladékokat is: elem, akkumulátor, fénycső, izzó, étolaj és fáradt olaj, toner, aeroszolos palack, elektronikai és elektromos hulladék. A hulladékudvarok csak egy szűkített körében van lehetőség leadni a festékhulladékot és göngyölegeit, gépkocsi gumiabroncsait, gépkocsi fékfolyadékát, növényvédő szereket valamint veszélyes mosó és tisztítószereket. Kérjük a lakosokat, hogy a leadáshoz szükséges dokumentumok valamint hulladékudvarokban leadható hulladékfajták illetve mennyiségek tekintetében előzetesen tájékozódjanak a szolgáltató www.fkf.hu weboldalán.Az én kerületem