2023. február 25.

Közterületek nőnapi névadója 2023

Kulcsszavak Megosztás

Közterületeink fontos részei az életünknek, múltunknak, közös emlékezetünknek.

Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek kb. 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el. Március 8-ához, a Nőnaphoz közeledve továbbra is azt szeretnénk, ha ezen az arányon változtatnánk és a kerületben további - eddig névtelen közterületet - neveznénk el olyan nőkről, akikre joggal vagyunk büszkék.

Először 2021-ben hirdettük meg – négy addig névtelen közterület elnevezésére - a közterületek nőnapi névadóját. Akkor több mint ezer javaslat érkezett be és így gazdagodhatott kerületünk a Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel.

Továbbra is az a célunk, hogy javítsunk ezen az elkeserítő arányon és valamelyest javuljon a fővárosban a női és férfi nevet viselő utcák aránya. Most is számítunk kerületünk közösségének javaslataira annak érdekében, hogy négy eddig névtelen közterület a továbbiakban példamutató munkásságú nők nevét viselhesse.

Ez évben az alábbi közterületek elnevezéséhez várjuk a javaslataikat: 

  • A Vízivárosban található a 13584/1 és 13570/4 helyrajzi számú, egymásba nyíló közterület, mely a címkezelésről szóló kormányrendeletben felsorolt feltételeknek is megfelelve Budapest első - és így egyetlen – korzója lehetne. (Térképen itt található)

  • A Rózsadombon található, a Bimbó útról nyíló 12840/1 és 12589/6 helyrajzi számú kis köz is elnevezésre vár. (Térképen itt található)

  • A Csatárka városrészben több kisebb közterület is található, melyek eddig nem kaptak önálló elnevezést, így ilyen a Cseppkő és a Zöldkő utca közötti 15760/4. helyrajzi számú kis park is. (Térképen itt található)

  • A Törökvész városrészben található a 11843/4. helyrajzi számú, eleddig névtelen közterület, mely a Csalán út és a Vöröstorony utca között húzódik. (Térképen itt található)

Ezen közterületek egyikére sincs korábban bejegyzett házszám sem lakóház, így senkinek nem kell az elnevezést követően okmányokat cserélni.

Vegyenek részt Önök is a közös gondolkodásban, és küldjék el javaslataikat március 4-ig!

Javaslatok beküldése >>>.

Címlap