Járványügyi információk

Kulcsszavak Megosztás

II. kerületi járványügyi információk.

2021. 05. 21. - parkolás >>>

Büntetés helyett a figyelmeztetésre és a figyelemfelhívásra helyezzük a hangsúlyt a II. kerületben

Az ingyenes parkolás végéről szóló bejelentés hirtelensége miatt könnyen előfordulhat, hogy sokakhoz nem jut el a hír, vagy mostanáig nem tudták kiváltani a parkolási engedélyüket, ezért parkolóőreinkkel, akik a leállás idején a kerületi takarítási akciókban segítettek, az ellenőrzésekkel párhuzamosan a büntetés helyett a figyelmeztetésre helyezzük a hangsúlyt május 25 és 31 között.

Sok kerületi szomszédunk - bár jogosult rá - még nem váltotta ki parkolási engedélyét. Őket arra kérem, hogy ezt mielőbb tegyék meg, és éljenek az elektronikus ügyintézés és fizetés lehetőségével.

Május 25-től a parkolási engedély kiváltása előzetes egyeztetés nélkül is intézhető lesz Központi Ügyfélszolgálaton, így ha valakinek nincs lehetősége online kiváltani az engedélyt, ügyfélszolgálatunkon rugalmasabban kérhet segítséget.

Bár egyre több járvány miatt meghozott szabályt hagyhatunk magunk mögött, arra kérek mindenkit, hogy az aktuális egészségvédelmi óvintézkedéseket tartsuk be, és aki még nem tette, éljen a védőoltás beadásának lehetőségével!

2021. május 22.

Amikor a beoltottak száma eléri az 5 milliót, a kormány feloldja a járványügyi korlátozások jelentős részét:

- Nem kell maszkot viselni a közterületeken.
- Megszűnik a kijárási tilalom.
- Az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja is megszűnik.
- Engedélyezett az egyéni és csapatsport a közterületeken.
- 50 fővel korlátozás nélkül meg lehet tartani a magán és családi rendezvényeket.
- Korlátozás nélkül akár 200 fővel is lehet tartani lakodalmakat.
- Lehet szabadtéri rendezvényeket tartani legfeljebb 500 fő részvételével, de az 500 főt meghaladó rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
- A zenés-táncos rendezvények látogathatóak, ám ehhez védettségi igazolványra van szükség létszámtól és helyszíntől függetlenül.
- Zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
- A védettségi igazolvánnyal rendelkező 16-18 évesek felnőtt kísérete nélkül is mehetnek zárt térbe (pl. moziba, étterembe).

Forrás: Kormányzati Tájékoztatási Központ

Regisztráció védőoltásra:

https://vakcinainfo.gov.hu/

Hozzájáruló nyilatkozat – Nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra!

Jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. Kérjük, hogy ha teheti, akkor nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra a nyilatkozatot akár háziorvosi rendelőbe, akár kórházi oltópontra hívják Önt!

A Hozzájáruló nyilatkozat az alábbi linkről is letölthető: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

2021. 04. 23.

Elértük a 3,5 millió beoltottat, így újra kinyithattak a teraszok és a kerthelyiségek, és - az üzletekhez hasonlóan - este fél 10-ig lehetnek majd nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Bővebben a kormany.hu-n >>>

2021. 04. 06.

Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően - Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint szerdától (április 7.) - a 144/2021-es kormányrendelet értelmében az alábbi intézkedések lépnek életbe:

• A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

• Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

• Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

• A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

• A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Forrás: kormany.hu

2021. 04. 01.

Oltópontként fog üzemelni a Kapás utcai rendelőintézet április 3-tól április 7-ig, ezért változások várhatóak a betegellátásban és a környék forgalmi rendjében.
Nagyon fontos, hogy csak előzetes értesítést követően keressék fel az oltópontot!
A rendelőintézetből 11 szakdolgozót és orvost vezényeltek át más intézménybe. A szakrendeléseken az oltások miatt április 6-án és 7-én – a sürgős ellátások kivételével - az előjegyzett ellátások szünetelni fognak a II. kerületi Egészségügyi Szolgálat Kapás utcai telephelyén. A betegirányítás és az időpontot adó részlegek mindenkit értesítenek, akiknek az érintett napon lett volna előjegyzésük vizsgálatra és megadták telefonos elérhetőségüket.
A Kapás utca környékén forgalmirend-változás is várható!
Várható forgalmirend-változások a rendelőintézet környékén:
A Varsányi Irén utcában a Szász Károly utca és Kapás utca között parkolási korlátozásokra kell számítani április 1-től április 7-én az esti órákig.
 A Kapás utcába várhatóan április 2-án 16 órától április 7-én 22 óráig tilos lesz behajtani a Varsányi Irén utca felől.
Kérjük, hagyják szabadon a korlátozásokkal érintett területeket, és segítsék az oltópont zavartalan üzemelését, viseljenek maszkot, és ügyeljenek a távolságtartásra!
Kérjük, hogy a megadott időpont előtt legfeljebb 10 perccel érkezzenek!
Arra buzdítunk mindenkit, aki kap időpontot, hogy éljenek a védőoltás beadásának lehetőségével!
A vakcinabeadáshoz szükséges hozzájáruló nyilatkozat innen tölthető le:
Köszönjük együttműködésüket!
Vigyázzunk egymásra!
Vigyázzunk Budára!

2021. 03. 07.

A kormány tájékoztatása szerint az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet várható egészen április 7-éig. Az általános iskolák ismét a tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át; a tavaszi szünetet követő első tanítási napon, április 7-én tervezzük hagyományos, jelenléti munkarendben újraindítani az oktatást.

Ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor március 8-tól elérhetővé válik az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.

Forrás: kormany.hu

---------------------------------------

Járványügyi információk - 2021. 03. 05.
 • Péntek délre futott be a kormány levele, miszerint a március 8-tól április 7-ig zárva tartó óvodák gyermekfelügyeletet sem biztosíthatnak, vagyis jelen tudásunk szerint,nem lehet óvodai ügyeletet sem biztosítani.Várjuk a közlönyt továbbra is.
 • A bölcsődék továbbra is üzemelnek. Arra kérjük a kedves szülőket, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek az intézményekbe.
 • Gondoskodunk bölcsődei dolgozóink teszteléséről, és a II. kerületi önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a szűrés folyamatos legyen az előttünk álló időszakban; javasoltuk a kormánynak, hogy vegyék előre a bölcsődei dolgozókat az oltási sorban, reméljük, hamarosan megkaphatják a vakcinát.

Forrás Őrsi Gergely - Facebook

-------------------------------------------------
A kormány március 8-tól új járványügyi intézkedéseket vezet be
 • Az óvodákat és az iskolákat április 7-ig bezárják. A középiskolákban és a felsőoktatásban marad a digitális oktatás.
 • Az üzletek március 8. és 22. között bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat.
 • Március 8. és 22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
 • A szabadtéri sporttevékenység és a munkavégzés továbbra is lehetséges.
 • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
 • Szigorodik a határvédelem.
 • A kormány kiterjeszti a bértámogatást minden bezárással érintett területre.
A további rendelkezésekről és a még meg nem jelent részletszabályokról folyamatosan tájékoztatást adunk.
Regisztráció védőoltásért >>> https://vakcinainfo.gov.hu/
Vigyázzunk egymásra!
Vigyázzunk Budára!

------------------------

2021. január 27.

Parkolási engedélyek kiváltása elektronikus úton >>>

A kiváltás pontos kezdetéről és módjáról január második felében tájékoztató levelet küldenek az érvényes engedéllyel rendelkezőknek.

A járványhelyzetre tekintettel ugyanakkor valamennyi engedélytípus esetében lehetőség lesz az elektronikus ügyintézésre és fizetésre, így minden bizonnyal érdemes élni vele, mert egyrészt kényelmesebb, másrészt a sorban állás elkerülhető vele, ami egészségügyi szempontból biztonságosabb.

Abban az esetben, ha valakinek nincs módja az elektronikus ügyintézésre, úgy előzetes időpontfoglalás alapján személyesen is kiválthatja a parkolási engedélyt.

A tavalyi várakozási engedélyek idén március 31-ig érvényesek.

2020. december 24.

2020. december 24-től 2021. január 3-ig azon a közterületen is tilos szeszes italt fogyasztani, ahol ezt más jogszabály nem tiltja. - A közterületi alkoholfogyasztás tilalmáról szóló kormányrendelet a december 23-i Magyar Közlönyben jelent meg.

2020. november 30. 12.45

Ha elmúlt 65 éves, és segítségre van szüksége gyógyszerei kiváltásában, házhoz szállításában, hívja Ügyfélszolgálatunkat a +361 346 5600-ás telefonszámon (4-es menüpont).

A hívásokat kollégáink ügyfélfogadási időben fogadják.
Hétfő: 08:00 - 12:00 és 13:00 - 17:00 Kedd:08:00 - 12:00 és 13:00 - 16:00 Szerda:08:00 - 12:00 és 13:00 - 18:00 Csütörtök: 08:00 - 12:00 és 13:00 - 16:00 Péntek:08:00 - 13:00
Ha egyéb területen is segítségre szorul, kérjük, jelezze munkatársunknak!

2020. november 24. 06.45

Ismét bevezetik az idősek vásárlási idősávját

Minden hétköznap 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén 08.00 óra és 10.00 óra között vezeti be a kormány rendelete az idősek vásárlási idősávját. Ezekben az időintervallumokban csak 65 év fölöttiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba.

2020. november 23. 16.25

Megnyílnak esténként az önkormányzat parkolói

November 23-tól december 11-ig este 18 és reggel 7 óra között megnyitjuk az önkormányzat parkolóit.

Bővebben >>>

2020. november 21. 09.06

- Az önkormányzat folytatja a bölcsődei, óvodai és szociális intézményekben dolgozó kollégák szűrését. Ezen a héten egy általános iskola dolgozóinak szűrése is megtörtént, az intézmény részére a teszteket a szülők biztosították, a II. kerület a mintavételt biztosította. Eddig 17 pozitív esetet találtunk, jelenleg is pozitív 9 kollégánk, összesen 421 tesztet végeztünk.

Minden pozitív esettel kapcsolatban az EMMI intézkedési tervének megfelelően jártak el az érintett intézmények.

A hírek szerint az állam is megkezdi a tesztelést az intézményekben, bízunk benne, hogy a pozitív eseteket egyre nagyobb eséllyel tudjuk kiszűrni, és a lehetséges fertőzésláncokat sikerül megszakítani.

- Továbbra is támogatjuk a helyi vállalkozásokat! A II. kerület önkormányzata és a Budai Polgár várja olyan II. kerületi kisvállalkozások, egyéni vállalkozók, kisebb üzletek, családi boltok jelentkezését, amelyek vállalnak a II. kerületben házhoz szállítást.

Néhány mondatos bemutatkozásukat elérhetőségeikkel együtt ingyenesen megjelenítjük a következő Budai Polgárban, valamint a II. kerület honlapján összegyűjtve. Kérjük, rövid bemutatkozásukat, elérhetőségeiket küldjék el a [email protected] e-mail-címre!

2020. november 19. 12.06

Online fogadóóra Őrsi Gergellyel december 9-én >>>

2020. november 17. 11.49

Társasházi közgyűlésekkel kapcsolatos új szabályok

A Kormány 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelete külön foglalkozik a társasházakkal. A rendelet 2020. november 17-én lép hatályba2 és 2021. február 8-án veszti hatályát.

Fő szabály szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a társasházak nem tarthatnak közgyűlést.

„Ha az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről való döntés vagy más kötelező döntés határideje a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, ezen tárgykörökben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell a közgyűlésnek döntenie.”

A kivételekről és a részletes szabályokról itt tájékozódhat >>>

2020. november 13. 13.36

Egyeztettünk a II. kerületi rendőrség, az egészségügyi szolgálat és az önkormányzati intézményirányítás vezetőivel. Áttekintettük, milyen lépéseket tettünk a járvány elleni védekezés érdekében, és hogyan befolyásolják az újonnan életbe lépő szabályok a kerület életét.

- Az elmúlt napokban 13 óvodai és bölcsődei dolgozónkról derült ki, hogy elkapták a koronavírus-fertőzést; a II. kerület eddig 178 bölcsődei, óvodai és szociális intézményekben dolgozó kollégát szűrt le.

- Minden pozitív esettel kapcsolatban az EMMI intézkedési tervének megfelelően jártak el az érintett intézmények. Az Oktatási Hivatal elnöke több csoportban rendelt el rendkívüli szünetet.

- Bölcsődei, óvodai és a szociális ágazatban dolgozóink tesztelését folytatjuk.

- Most is támogatjuk a helyi vállalkozásokat! A II. kerület önkormányzata és a Budai Polgár várja olyan II. kerületi kisvállalkozások, egyéni vállalkozók, kisebb üzletek, családi boltok jelentkezését, amelyek vállalnak a II. kerületben házhoz szállítást. Néhány mondatos bemutatkozásukat elérhetőségeikkel együtt ingyenesen megjelenítjük a következő Budai Polgárban, valamint a II. kerület honlapján összegyűjtve. Kérjük, rövid bemutatkozásukat, elérhetőségeiket küldjék el a [email protected] e-mail-címre! (A Budai Polgár következő lapszámába a november 17-én reggel 8 óráig beérkezett jelentkezések kerülhetnek be.)

- A II. kerület önkormányzata a jelenlegi helyzetben is igyekszik valamennyi dolgozóját megőrizni, nem bocsátunk el senkit a járvány miatt.

- Parkolóőreink folyamatosan dolgoznak. Segítik a városrendészek munkáját, jelzik, ha a gyalogosokat és a közlekedőket egyaránt veszélyeztetető szabálytalanul parkoló autókat látnak.

- Fontos információ, hogy a november 14-re tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés és a november 30-ra tervezett hidegkúti közmeghallgatás a központi, gyülekezést tiltó szabályozás értelmében elmaradnak.

- Dolgozunk a tavaszi bezárások alatt már jól vizsgázott kerületi kis- és közepes vállalkozóknak, illetve a szociálisan rászorulóknak nagyobb segítséget nyújtó intézkedéscsomagokon.

- A maszkviseléssel kapcsolatban folyamatosan egyeztetünk a kerületi rendőrkapitánysággal, és a tapasztalatok alapján időről időre felülvizsgáljuk a kerületi szabályozást.

Forrás: Őrsi Gergely - Facebook

2020. november 11. 16.06

- A központi, gyülekezést tiltó szabályozás értelmében elmarad a november 14-re tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés!

2020. november 11. 14.06

- Új ügyfélfogadási rend ügyfélszolgálatainkon!

November 12-től az Önkormányzat ügyfélszolgálatai (Margit utcai, Parkolás, Adó) csak előre egyeztetett időpontra fogadhatják az ügyfeleket.

Központi Ügyfélszolgálatra időpontfoglalás:

* Weboldalunkon: idopontfoglalas.masodikkerulet.hu

vagy

* Telefonon a +36 1 346 5600-s telefonszámon a "0" menüpont kiválasztásával

vagy

* Email-en az [email protected] címre jelezve igényüket, valamint azt, hogy milyen ügyben szeretnék felkeresni az Ügyfélszolgálatot.

Parkolás ügyfélszolgálat:

Városüzemeltetési Igazgatóság – Parkolási Ügyfélszolgálat

Cím 1023 Budapest, Bécsi út 17–21.

Telefonszám: 346-5599

E-mail: [email protected].

Adóügyek >>>

Elmarad a 2020. November 30-ára hirdetett közmeghallgatás >>>

2020. november 11. 11.01 

A kormány tegnap éjjeli rendelete után meghozott döntésünk értelmében a II. kerület közterületein is kötelező a maszkviselés november 11-én 12 órától!
Kivételt képeznek a jogszabályban felsorolt esetek, így sporttevékenység során, zöldterületen és parkokban a maszkviselés továbbra sem kötelező.
A kormány tegnapi rendeletét követően nem láttuk értelmét annak, hogy közterület és közterület között különbséget tegyünk esetlegesen zavart okozva, ezért általános szabályt alkottunk.
Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk Budára!

A legfontosabb kormányzati intézkedések >>>

2020. november 9. 12.12

Rendkívüli intézkedések a következő 30 napban november 10 éjféltől

 • Este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
 • Digitális oktatás lesz, az óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak.
 • Az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.
 • Családi összejöveteleken tízen vehetnek részt.
 • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek.

Forrás: Magyarország Kormánya - Facebook

2020. november 4. 17.20

Szűréssel igyekszünk fékezni a járványt a II. kerületben!
A II. kerület tesztet biztosít az óvodai és bölcsődei dolgozóinak, a szociális intézmények dolgozóinak, valamint a fővárossal közösen részt veszünk a tanárok és iskolai dolgozók szűrésében. Bővebben >>>

2020. november 3.

A miniszterelnök bejelentése alapján:

- Éjféltől ismét rendkívüli jogrend lép életbe.
- Bezárják a szórakozóhelyeket.
- Rendezvényeken, sporteseményeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, maszk használata minden esetben kötelező lesz.
- Éjfél és hajnali öt óra között kijárási korlátozás lesz.
- Újra ingyenes lesz a parkolás.
- A zsúfoltság elkerülése érdekében csúcsidőben járatsűrítések lesznek a tömegközlekedésben.

- A szabályok pontos részleteit a Magyar Közlönyből ismerhetjük majd meg, természetesen arról is tájékoztatást adunk.

Címlap

Csatolmányok: